Saturday, 10 December 2011

Contoh Karangan (4)

Karangan Jenis Fakta

Tulis sebuah karangan yang bertajuk  “Faedah-faedah Mengikuti Kelas Tuisyen”.


Faedah-faedah Mengikuti Kelas Tuisyen

Murid-murid di kawasan bandar biasanya akan mengikuti kelas tuisyen. Tuisyen merupakan kelas tambahan yang dijalankan di ruang kedai yang dijadikan kelas. Kelas tuisyen ini mengenakan bayaran tertentu mengikut jumlah mata pelajaran yang diikuti.
      Mengikuti kelas tuisyen menambahkan pemahaman kita terhadap topik yang guru ajar. Sebagai contoh, kita semakin faham topik mata pelajaran Sains kerana guru tuisyen memberi lebih banyak latih tubi. Kesannya, kita akan memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan kelak.
      Selain itu, kita dapat menggunakan masa lapang dengan aktiviti berfaedah. Sebagai contoh, sekiranya kita tidak mengikuti kelas tuisyen, kemungkinan kita bercampur rakan sebaya yang suka melakukan perbuatan tidak sihat. Kesannya, kita boleh terjebak dalam kegiatan yang negatif seperti mencuri.
      Mengikuti kelas tusyen juga menambahkan keyakinan kita untuk menghadapi peperiksaan. Sebagai contoh, oleh sebab rakan-rakan bersemangat untuk mendapatkan 5A dalam UPSR, kita pun mahu mendapat kejayaan yang cemerlang. Kesannya, kita semakin bersemangat untuk belajar.
      Seterusnya, kita boleh bertukar-tukar soalan dengan rakan dari sekolah yang berlainan. Sebagai contoh, kita boleh mendapatkan soalan Peperiksaan Percubaan UPSR. Kesannya, prestasi pelajaran kita akan terus meningkat.
      Kesimpulannya, kelas tuisyen merupakan kelas yang wajar diikuti bagi mereka yang berkemampuan. Jika kita mahu memiliki otak cair, janganlah teragak-agak untuk mengikuti kelas tuisyen. Namun, pilihlah pusat tuisyen yang berkualiti.

No comments:

Post a Comment