Saturday, 10 December 2011

Contoh Karangan (3)

Karangan Jenis Diari

Kamu telah memasuki satu pertandingan bercerita. Tulis catatan sepanjang kamu menyertai pertadingan tersebut.


Isnin, 17 Mac 2011.

8.15 pagi – Saya sudah tiba di perkarangan Sekolah Kebangsaan Chukai. Saya mengikuti Cikgu Ramlah masuk ke dewan besar. Semakin dekat melangkah, perasaan bimbang dan takut menguasai perasaan saya.

9.18 pagi – Setelah mendapat giliran nombor 12, saya duduk di bangku peserta. Ucapan daripada penganjur dan pembacaan syarat-syarat  pertandingan telah diumumkan. Kini giliran peserta kedua menyampaikan cerita.

10.25 pagi – Saya melangkah dengan penuh berhati-hati ke pentas. Saya memerhatikan murid-murid yang memenuhi dewan sekitar 150 orang. Setelah membaca surah-surah suci di dalam hati, saya mula bercerita.

10.34 pagi – Habis sahaja saya bercerita, saya melangkah ke arah Cikgu Ramlah. Guru yang mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu itu memeluk saya. Beliau mengucapkan rasa bangga kerana saya petah bercerita seperti bertih digoreng.

11.30 pagi – Seramai 36 orang peserta telah menyampaikan cerita yang bertemakan Sayangi Alam Sekitar. Bagi saya, rata-rata peserta dapat mengungkapkan cerita dengan baik. Saya tidak tahu kedudukan saya, sama ada mendapat hadiah utama atau tidak.

11.45 pagi – Nama pemenang ketiga dan kedua sudah diumumkan. Saya menunduk, berdoa di dalam hati semoga juruacara mengumumkan nama saya sebagai pemenang pertama. Alangklah gembiranya apabila saya diumumkan sebagai juara.

2 comments: